Ce este iodul?
Iodul este unul dintre mineralele esentiale, precum calciul sau magneziul. In organismul uman, iodul este indispensabil dezvoltarii hormonilor tiroidieni. Acestia sun produsi de catre glanda tiroida si apoi transmisi prin intermediul sistemului sangvin catre diverse organe precum ficatul, rinichii, inima sau creierul, contribuind la dezvoltarea normala a creierului.

Unde se gaseste iodul?
Iodul se gaseste in apa marilor si oceanelor de unde este ulterior distribuit prin intermediul circuitului apei in natura. Distributia iodului este insa inegala pe glob, anumite regiuni sau tari beneficiind de un sol bogat in iod, in timp ce altele nu. Solurile situate in regiunile departate de zonele de litoral sunt mai sarace in iod decat cele din zone apropiate marilor sau oceanelor.

 

In Romania
Studii recente au relevat existenta deficitului de iod in randul populatiei globului, anumite zone fiind puternic afectate. La fel ca in aceste zone, solul Romaniei nu este unul foarte bogat in iod.
In conditiile cresterii ponderii populatiei din Romania care prezinta carente serioase de iod, aceasta problema a devenit una din preocuparile autoritatilor dar si a companiilor care isi desfasoara activitatea in domeniul alimentatiei.

Care sunt efectele deficitului de iod?
In cazurile in care iodul nu este asimilat de catre organism prin intermediul alimentatiei, hormonii tiroidieni nu pot fi produsi de catre glanda tiroida in cantitatea necesara organismului. Aceasta deficienta poate avea efecte grave asupra sanatatii. Gusa este unul dintre efectele deficientei iodului in organism, insa unul dintre cele mai grave efecte ale lipsei iodului este insuficienta dezvoltare a creierului.

Cele mai devastatoare efecte ale lipsei iodului sunt acelea care apar in perioada prenatala sau a copilariei, dezvoltarea ulterioara a copilului fiind iremediabil afectata. Lipsa iodului poate cauza complicatii serioase in perioada sarcinii (mergand pana la pierderea acesteia) sau infertilitate. De asemenea, lipsa iodului in organism are ca efect scaderea capacitatii de concentrare a copiilor. Prea multi copii din Romania prezinta carente ale iodului in organism, dezvoltarea lor fiind iremediabil afectata.

De ce avem nevoie de iod?
Deoarece hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru viata. Acestia actioneaza la nivelul diverselor organe influentand multe dintre reactiile chimice care au loc in organismul uman. Pentru o buna functionare, organismul are nevoie de o cantitate suficienta de iod.

 

Floriol Iod Protect – pentru protectia intregii familii
Asimilarea iodului este esentiala pentru viitoarele mame, femeile care alapteaza, copii dar si pentru adolescenti si adulti. Alimentele fortifiate cu iod pot contribui la dezvoltarea armonioasa a organismului si imbunatatirea capacitatii intelectuale, scazand astfel riscul aparitiei unor efecte dezastruoase. De aceea, Floriol Iod Protect a fost creat pentru protectia intregii familii! Noul produs Floriol Iod Protect este primul ulei imbogatit cu iod din Romania. Floriol Iod Protect asigura intr-o singura lingura de ulei 10% din doza zilnica recomandata de iod.

Metamorfoza maternitatii
Din primele momente ale maternitatii, corpul incepe sa se transforme. Aceasta extraordinara magie face o femeie frumoasa, infloritoare, mandra si fericita. O noua viata se naste in corpul ei. Frumusetea se vede pe tot corpul sau: in ochi, pe piele, in par. Intregul corp trebuie ingrijit, incepand de la urmarirea greutatii corporale periodice si terminand cu grija pentru circulatia sangvina, evitarea expunerilor indelungate la razele solare. A te hrani sanatos pentru a-ti pastra vitalitatea este esential in aceasta perioada.

Primul trimestru de sarcina
Chiar daca transformarea nu este vizibila, organismul tau face fata unei serii intregi de modificari datorate mai ales modificarilor hormonale. Inima se pregateste pentru maratonul care va dura noua luni. Ligamentele se vor intinde pentru a pregati largirea bazinului cu aproximativ 4 cm. Creatia micului om este proiectata cu o precizie uimitoare. In prima luna de sarcina, micutul tau masoara mai putin de 1 cm, dupa alte 15 zile marimea lui se dubleaza, ajungand la 4 cm in primele 2 luni de sarcina.

Al II lea trimestru de sarcina
In aceasta faza sarcina preia controlul deoarece placenta preia si ea stafeta secretiilor hormonale care, in aceasta etapa, au un efect specific: te simti tonica, activa, ai tendinta de a face excese, mai mult sport, mai multa miscare, toate acestea solicitandu-ti o alimentatie mai bogata si mai variata. Dinamismul in exces specific femeilor tinere trebuie ponderat deoarece in aceasta perioada, noua viata care se pregateste sa vina trebuie protejata.

Al III lea trimestru de sarcina
Acum ai impresia ca drumul este lung si totul decurge lent. Esti nerabdatoare, grabita sa-ti vezi micutul sosind…Ai insa rabdare, aceasta este etapa de maturizare, in care creatia se desavarseste, necesara pentru a da micutului toate sansele de a porni cu bine in viata. Dintotdeauna perioada sarcinii dureaza 9 luni si exista motive bine intemeiate ca acest fapt sa nu se schimbe niciodata.

 

Importanta iodului in dieta

Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor.

 

Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de masa suplimentata cu iod). Alte produse bogate sunt: fructele de mare si alte produse marine (peste cod, biban, egrafin, creveti, alge marine ) si produsele vegetale cultivate pe soluri bogate in iod. Cantitati suficiente sunt si in produsele lactate si oua, mai ales daca animalele sunt hranite cu furaje bogate in iod.

 
Deficitul de iod apare in zonele cu soluri sarace in acest mineral sau in populatiile care nu consuma sare iodata (deloc sau in cantitati minime ce nu fac fata necesarului). Datorita carentei de iod au loc modificari la nivelul tiroidei, care isi intensifica activitatea in scopul compensarii deficitului de hormoni. Deoarece organismul sufera in mod real de o carenta cronica de iod, glanda lucreaza in gol, se va hipertrofia (isi mareste dimensiunile) si va proemina in loja tiroidiana, devenind vizibila. Astfel apare gusa endemica. Gusa reprezinta, deci, o marire anatomica a glandei, insotita de o hipofunctie. Pentru a preveni aparitia gusei endemice, medicii recomanda un consum suficient de sare iodata sau alte produse bogate in iod. Un aport de 60-70 micrograme de iod zilnic este considerat a fi suficient.

In Romania gusa este inca o problema de sanatate importanta, mai ales in zonele muntoase si subcarpatice (datorita saraciei in iod al solului). Specialistii au observat ca deficitul de iod apare mai frecvent in cazul femeilor decat al barbatilor si tinde sa fie mai important la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza. Iodul suficient se pare ca se coreleaza cu un efect protector impotriva dezvoltarii unei forme particulare de cretinism (boala caracterizata prin retard mintal sever).

Nu doar solul deficitar in iod este la baza carentei, ci si consumul exagerat al unor legume ce contin substante chimice capabile de a impiedica utilizarea iodului de catre tiroida. Astfel de substante pot sa interfereze si cu sinteza hormonilor tiroidieni in sine, avand acelasi rezultat. Legumele cunoscute ca fiind bogate in aceste substante sunt brasicaceele: varza, gulia, napii, conopida.

Intoxicatia cu iod este o problema ce apare destul de rar si de obicei, nivelul crescut al iodului determina o reducere a functiei tiroidiene.
  Specialistii considera ca ratia optima de iod pentru un adult tanar sanatos variaza in general intre 100-200 micrograme/zi, cu unele particularitati:

Sugarii: 40-50 micrograme

Copiii: 1-3 ani – 70 micrograme/zi

         4-6 ani – 90 micrograme/zi

         7-10 ani – 120 micrograme/zi

         peste 11 ani – 150 micrograme/zi

Femeile insarcinate – 175 micrograme/zi

Femeile ce alapteaza – 200 micrograme/zi
De retinut!
– ¼ dintr-o lingura de sare iodata ofera organismului 95 de micrograme de iod

– 200 de grame de peste oceanic – 650 micrograme de iod.

Specialistii recomanda consumatorilor sa achizitioneze si sa utilizeze doar sare iodata si sa reduca, pe cat posibil, consumul exagerat al produselor gusogene.

Reclame