Numărul cazurilor umane de pandemie (H1N1) 2009 este încă în creştere considerabilă în multe ţări, chiar şi în ţările care au fost afectate pînă acum.

Boala continuă să evolueze odată cu afectarea ţărilor noi şi răspândirea la nivel de comunitate în ţările deja afectate. Acestea din urmă, testează doar persoanelor bolnave, concentrîndu-şi eforturile de supraveghere spre monitorizarea şi raportarea tendinţelor. Această schimbare a fost recomandată de OMS, pentru că, odată cu progresarea pandemiei, tendinţele de monitorizare a bolii pot fi realizate mai bine prin urmărirea tendinţelor cazurilor de îmbolnăvire, decît prin încercarea de a testa toate persoanele bolnave, ceea ce poate constrînge grav resursele naţionale. Prioritatea de bază rămîne determinarea grupurilor de oameni care sînt supuşi celui mai mare risc de îmbolnăvire gravă, în vederea întreprinderii paşilor necesari pentru a-i proteja cît mai bine.
Pe lîngă informaţia de supraveghere, OMS se bazează şi pe rezultatele cercetărilor speciale şi ale studiilor clinice şi altor date oferite de ţări direct prin intermediul teleconferinţelor frecvente între experţi privind aspectele clinice, virologice şi epidemiologice ale pandemiei, pentru a putea obţine o privire globală asupra evoluţiei situaţiei.
 
Vîrsta medie a cazurilor este în creştere
În mai multe ţări, majoritatea cazurilor de pandemie (H1N1) 2009 s-au înregistrat la persoanele mai tinere, cu o vîrstă medie cuprinsă între 12 şi 17 ani (în baza datelor din Canada, Chile, Japonia, Marea Britanie şi SUA). Unele rapoarte sugerează că persoanele care au nevoie de internare în spital şi pacienţii cu cazuri fatale ar putea fi puţin mai în vîrstă.
Odată cu extinderea vastă a bolii la nivel de comunitate, vîrsta medie a cazurilor pare să crească puţin. Aceasta ar putea reflecta situaţia din multe ţări, în care primele cazuri au avut loc deseori sub forma izbucnirilor în şcoli, iar cazurile ulterioare s-au întîmplat în comunitate. Unele modele ale bolii pandemice diferă de la gripa sezonieră, în care bolile fatale se întîmplă mai des la persoanele în etate (>65 ani). Oricum, tabloul complet al epidemiologiei pandemiei încă nu este clar pe deplin, pentru că în multe ţări, virusurile de grupă sezonieră şi virusurile de pandemie (H1N1) 2009 circulă ambele şi pandemia este încă la o etapă relativ timpurie în dezvoltarea sa.
Deşi factorii de risc pentru o boală pandemică gravă nu sînt cunoscuţi definitiv, astfel de factori de risc, precum bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, diabetul şi cancerul sînt consideraţi la moment factori de risc pentru boala pandemică (H1N1) 2009 gravă. Astmul şi alte forme de boli respiratorii au fost raportate consistent drept condiţii de bază asociate cu un risc sporit de boală pandemică gravă în mai multe ţări.
Un raport sugerează că obezitatea ar putea fi un alt factor de risc pentru o boală gravă. Astfel,  există mai multe dovezi care sugerează că femeile însărcinate sînt supuse unui risc mai mare de a face forma gravă a bolii. Cîteva rapoarte preliminare sugerează, de asemenea, riscul sporit de îmbolnăvire gravă în unele populaţii minoritare, dar contribuţiile potenţiale ale factorilor de risc culturali, economici şi sociali nu sînt clare.
 
Situaţia privind vaccinul
Dezvoltarea virusurilor noi folosite pentru vaccin continuă să-şi îmbunătăţească randamentul (la ora actuală, 25%-50% din randamentul normal pentru gripa sezonieră în cazul unor producători). OMS va putea să-şi revadă estimările în privinţa disponibilităţii vaccinului pandemic odată ce va primi informaţie actualizată. Alte informaţii importante vor fi publicate după rezultatele testelor clinice ale vaccinului care se desfăşoară la momentul de faţă sau vor fi iniţiate curînd. Aceste teste vor oferi o idee mai bună cu privire la numărul de doze necesare pentru vaccinarea unei persoane şi cantitatea antigenului necesar pentru fiecare doză de vaccin.
Producătorii de vaccinuri preconizează pentru luna septembrie emiterea vaccinurilor pentru utilizare. Un şir de companii lucrează la producerea vaccinului pandemic şi au diferite termene de livrare.
Reclame